Bazilika za zdravje ⇑
Bazilika ali basilici herba, ocimum basilicum, basilicum indicum, bažiljka, bosiljek, bržilka, božiljek
Bazilika je enoletno zelišče iz družine ustnatic (Lamiaceae). Cveti od junija do septembra. Doseže tudi 60 cm višine (po navadi pa od 20 do 50 cm ), njen obseg pa meri do 45 cm. Sejemo jo zgodaj spomladi ali pozno pozimi.
Obstaja okoli 60 različnih vrst bazilike: sladka, grmičasta/grška, vijoličasta, nakodrana, temno opalna, limonina. Med seboj se razlikujejo po barvi, izgledu, velikosti in sestavinah.
Zanjo jo značilno, da je močno aromatična rastlina, vsebuje eterična olja, zato jo pogosto uporabljajo za izdelavo eteričnih olj. Na površini listov so majhne žlezne dlačice, ki navzven izpuščajo eterično olje.
Drobno cveti, cvetovi so bele barve na vrhu stranskih poganjkov. Čas cvetenja je odvisen od časa setve. Cveti od julija do oktobra. Za Hindujce je sveta rastlina, za pravoslavce je obredna rastlina.
Bazilika uporabni deli
Uporabimo lahko celo zelišče. Nabiramo sveže listke lahko tudi sproti trgamo z rastline. Zelišče lahko uporabimo sveže ali ga posušimo, konzerviramo ali zamrznemo. Vendar pa je okus sveže zeli drugačen od okusa sušene ali drugače konzervirane rastline. V naši ponudbi lahko naročite svežo baziliko (več vrst) ali več vrst sadik.
Vrste bazilike:
Bazlilika – Genovese
Klasična, najpogosteje uporabljena bazilika (za pesto, kot dodatek k testeninam), posajena v lončku 10 – več sadik posajeno skupaj.
Krimska bazilika
Krimska bazilika je močno aromatična sorta bazilike z intenzivnim vonjem in okusom. Listi so svetleje zeleni, široko zaobljeni, značilno za krimsko baziliko pa je predvsem to, da se za razliko od ostalih bazilik dobro razrašča tudi v hladnejših okoljih in v jesenskem času, ko se temperature začnejo naglo spuščati in ni tako občutljiva kot bazilika Genovese, ki ne prenese nizkih temperatur.
Bazilika v stanovanju in na vrtu
Postavite jo na okensko polico, saj odganja muhe in mrčes. V bio-vrtnarstvu jo uporabljajo proti škodljivcem kumar, krompirja in paradižnika in tako pospešuje zdravje pridelkov.
Bazilika kulinarika
Jedem izboljšuje okus, dodajte jo na primer:
čebulna juha, jajčevci,jajčne jedi,kot dodatek k paprikam, paradižniku, krompirjeva solata, majoneza, mineštra, omaka,pečenka (jagnjetina in svinjina),pečeno meso, pesto, ribam, sir, solate, šparglji, zelenjava.
Ne smemo je kuhati z jedjo, ker izgubi aromo. Vedno jo dodamo ob koncu kuhanja, sicer izgubi značilno aromo. Uporabljamo jo tudi v dietni prehrani.
Njeni sveži listi spominjajo na aromo nageljnovih žbic in naredijo jed sladko pikantno. Odlična je na svežih paradižnikih z malce solatnega olja in na vročih paradižnikovih jedeh. Dodatek bazilike da zanimiv okus riževim solatam, prilega se bučkam, bučam, fižolu in gobam. Med kuhanjem postaja njen okus vse izrazitejši. Sveži listi ohranijo vonj in okus, če jih hranimo v olju ali kisu.
Zanimivosti – ali ste vedeli?
Ali ste vedeli, da bazilika odganja komarje?
Sok sveže rastline, razredčen s prekuhano vodo, je dober tonik za kožo.
Za boljšo rast, razvoj, moč rastline lahko delate z naravnimi tehnikami.
Kot kraljica zelišč je veljala kot pomembna obredna rastlina.
V Evropi je poznana kot afrodizijak. Nošenje njenih listov v žepu ali denarnici prinaša bogastvo. Liste bazilike položimo na prag ali v blagajno, saj prinaša bogastvo in privablja kupce. Če prašek bazilike potresete po partnerju s tem preprečite varanje. Varuje pred negativnimi vplivi, uporabljali so jo za zaščito in izganjanje negativne energije. Za čiščenje doma in sebe jo posujte v vogal hiše ali si jo dodajte v kopel. Čarovnice so pred letenjem popile pol kozarca soka bazilike.
Bazilika zdaj na voljo
Bazilika sadika, bazilika sveža
2,00€1,50€
2,50€2,00€
2,00€1,50€
V sezoni na voljo
Viri:
Bremness, Velika knjiga o zeliščih
Dovč, Zdravilne rastline za poslovno in osebno rast