Pehtran


ali Artemisia dracunculus (estragon)

pehtran sadika


pehtran sadika

Pehtran je trajnica grmičaste oblike. Ima ozke liste temno zelene barve, steblo je razvejeno in proti dnu olesenelo. Na spodnji strani listov so dobro vidne oljne žleze. Pehtran cveti od junija do avgusta. Cveti so drobni. Poznamo   pehtran, ki ni kos mrzlemu vremenu. Ima bolj oster okus, je cenjen v kulinariki. Naroči zdaj

Francoski ali Ruski pehtran?

Pri nas prodajamo aromatični Francoski pehtran, ki se od Ruskega razlikuje po aromi. Francoski pehtran boste prepoznali po nekoliko ožjih listih in značilni močni aromi.

Pehtran zanimivosti

Zelišče je najprej veljalo kot zaščitnik pred kačami in zmaji, imenovano zmajevo zelišče. Z njim so namreč lajšali ugrize kač in drugih plazilcev.

Z njim so si ljudje včasih lajšali težave z utrujenimi nogami. Dajali so si ga v obuvala, da je zmanjšal utrujenost. Ker je učinkoval rahlo antiseptično, je preprečilo okužbe stopal. Korenine so uporabljali pri preganjanju zobobola. Pehtranovo eterično olje uporabljajo pri izdelavi parfumov, zaradi značilnega blagega vonja. Naroči zdaj

Pehtran uporabni deli

Uporabljamo lahko svežega, sušenega ali zamrznjenega. Uporabljamo vršičke, sveže liste ali posušene vendar posušeni listi izgubijo aromo. Lističe lahko nabiramo vso sezono, za sušenje tik pred cvetenjem. Vejice režemo od julija do konca avgusta, nekaj cm od rastišča, da se rastlina naprej obraste. Jeseni lahko porežemo vse vejice in jih posušimo.

Pehtran v stanovanju in na vrtu

Posadite ga na sončno stran. Razdelimo ga spomladi, vsake 4 leta pa ga presadimo. Spomladi sejemo Ruski pehtran.

Pehtran kulinarika

Je priljubljena začimba za solate, omake, zeliščna masla in zeliščne namaze. Dodajajo ga v skuto, v nadeve v potice, palačinke, štruklje in narastke. Po tem je torej znana pehtranova potica ali po domače “pehtranka”. Želite poizkusiti nekaj novega in izvrstnega – v potico dodajte meto. Dobro se poda k cvetači, bučkam, paradižniku.

Z njim lahko pripravimo jajčne jedi, ribe in zrezke (Stroganov). Dodamo ga k piščancu in ostalem mesu, pečenkam in omakam, lahko tudi v oljčno olje. Z njim aromatiziramo kis za vlaganje, vino, marinado in gorčico. Zaradi dobrega učinka na prebavo ga dodajajo likerjem in grenčicam.

Pehtranov kis

Svež pehtran zmečkamo, ga damo v kozarec in prelijemo s toplim vinskim kisom. Kozarec zapremo in ga postavimo za 14 dni na sončno okno. Kis lahko shranimo z zelišči, ali pa ga precedimo in prelijemo v steklenico.

Pehtranov čaj

Iz pehtrana si lahko naredimo čaj. Pehtranove liste poparimo z vodo. Zaradi vsebnosti vitamina A in C, ga uporabljajte pri prehladih. Korenine služijo za blaženje zobobola.

Recept za pehtranko, ki vedno uspe

Povezava recept za pehtranko

Kje kupiti pehtran? Zdaj na voljo

Category
Order By
pehtran sadika
pehtran sadika

pehtran sadika

Price: 5,00€
pehtran sadika was last modified: by polonca
pehtran sveži
pehtran sveži

pehtran svež

Price: 2,00€
pehtran svež was last modified: by polonca

 

Preveri ostalo ponudbo

V sezoni na voljo

Category
Order By
pehtran sadika
pehtran sadika

pehtran sadika

Price: 5,00€
pehtran sadika was last modified: by polonca
pehtran sveži
pehtran sveži

pehtran svež

Price: 2,00€
pehtran svež was last modified: by polonca

 

Preveri ostalo ponudbo, Na vrh

 

 Literatura:

 

Povej naprej: