Stevija


 • Kategorije
 • Stevija zdravilni učinki ⇑

   

  Stevija, stevia ali Stevia rebaudiana, Eupatorium rebaudianum


  stevija

  stevija

  Stevija je sladka, vendar ne redi. Četudi je do 200-krat bolj sladka od sladkorja, nima kalorij! Prav ste prebrali, to je sladilo brez kalorij, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Izvira iz Južne Amerike.

  Sveža stevija vsebuje vitamin C, provitamin A, cink, magnezij in krom. Njeni izvlečki so tudi do 200-krat slajši od sladkorja, kljub temu pa njeno uživanje ne prinaša neželenih učinkov, kakršni so značilni za sladkor in umetna sladila.
  Nasprotno, odlikujejo jo številni koristni učinki, saj vsebuje množico mineralov. Zahvaljujoč zelo močni sladkosti je poraba zelo majhna. Rastlina ni toksična.
  Naroči zdaj

  Stevija uporabni deli

  Stevijo lahko vzgojite v lončku (na oknu) in za slajenje uporabljate njene liste, sveže ali posušene. Liste obiramo vse do zmrzali. Sveže liste namočimo v vodo, vodo pa uporabljamo kot sladilo. Liste lahko tudi zmeljemo in jih uporabimo za sladkanje čaja, sokov, sladic, peciva…

  Pobrane liste posušimo na ne preveč visoki temperaturi z dobrim kroženjem zraka. Na polnem soncu se listi posušijo v 12 urah. Liste lahko posušite v domačem sušilniku za zelišča. Posušene liste zdrobite z roko, v mlinčku za kavo ali posebnem mlinčku za zelišča.

  Sladka stevijina voda

  Čas priprave: 2 min
  Sestavine:
  2 dcl vroče vode
  2 dcl stevijinih listov
  Način:
  Zavremo vodo, vanjo damo liste stevije in pustimo vreti 2 minuti. Ne prekoračite časa, ker pri daljšem času kuhanja ne pridobimo nič več sladila iz stevijinih listov. Tekočino precedimo in natočimo v stekleničke, ki dobro tesnijo.
  Tekočino lahko hranimo v hladilniku do 6 mesecev.

  Uporabljajte lahko tudi zamrznjene čajne koncentrate.

  Stevija na vrtu

  Grmiček zraste do 50 cm visoko. Posadite jo na sončno lego. Ne mara nizkih temperatur (do -5°C), zato jo
  pozimi prenesite na toplejše mesto.

  Ta rastlinica lahko raste v lončkih na balkonih ali na kateremkoli sončnem mestu, lahko celo v hidroponiki. Dobro raste v kontejnerskih lončkih z lončki premera 25-30 cm za posamezno rastlino

  Ekološki kmetje so jo odkrili kot idealen dodatek za njihova polja.
  Učinkovito odganja insekte.
  Mlade rastlinice (potaknjenci) so občutljive na nizke temperature, zato je zelo važno paziti, kdaj se jo posadi na vrt, da so tla dovolj ogreta. Ko jo sadite, jo posadite 50-60 cm narazen, z medsebojno razdaljo 45 cm. Rastline zrastejo v višino okoli 75 cm in širino 45-60 cm.

  Odstrižite olesenela stebla, jim pustite nekaj listov in podtaknite. Ukoreninila naj bi se po 2-3 tednih. Podtaknjence delamo spomladi, začetek poletja in jeseni. Ko se ukorenini, jo presadite.

  Najbolje raste v bogati in zračni prsti. Ko se korenine pokažejo blizu površja, je dobro dodati kompost za dodatno hranjenje, če so tla peščena. Ker je občutljiva za mraz v fazi razvoja, so ravno tako korenine občutljive na pretirano vlago. Zato je potrebno zagotoviti, da se ne zaliva preveč in da se tla počasi osušijo. Redno rahlo zalivanje je priporočljivo v poletnih
  mesecih. Dodajanje komposta ali mulja okoli vsake rastline zaščiti plitve koreninice pod površjem pred izsušitvijo.Življenjska doba stevije je 5 let.

  Stevija kulinarika

  Uporaba listov stevije je tako raznolika kot vaša domišljija. Uporabite jo pri čajih, sladicah, lahko pa se posladkate z listi.
  Lahko jo posuštite ali uporabite svežo (celi listi ali zmleti v prah). Liste stevije hranite v dobro zaprtem steklenem kozarcu. Listi so najslajši, če jih obiramo tik
  pred cvetenjem.

  Uporabite stevijo namesto sladkorja. Stevija je veliko slajša od sladkorja in ne vsebuje nobene nezdrave pomanjkljivosti kot beli sladkor. Stevija je primerna za pripravo sladic, sadnih solat, sirnih jedi in
  za slajenje napitkov (kava, čaj, kompot, limonada, ostali osvežilni napitki…), prav tako pa jo lahko uporabite tudi pri kuhi in peki. Dozirajte po majhnih količinah.

  Liste stevije uporabite za sladkanje vode, omak, čajev, juh in ostale hrane: če položimo list stevije na jezik, brez žvečenja, bomo še kar nekaj časa imeli v ustih občutek svežine. Zmečkan list damo lahko tudi med lica in dlesen (podobno kot nekateri uporabljajo tobak).

  Posušeni in zdrobljeni listi se uporabljajo kot dišavnica. Listi ne bodo samo povečali prehranske vrednosti vašega obroka ali napitka, temveč bodo tudi ojačali naravno aromo jedi z rahlo sladkim okusom. Dodajte nekaj listov zelenjavi ali mesu med samim kuhanjem ali dušenjem. Višje temperature pospešujejo izločanje sladkosti. Preizkusite cele liste v omakah za jedi na žaru, sladko kislih omakah, dušenjih, juhah, stročnicah, čilijih, picah, jabolčnih omakah, žitnih kašah. Všeč vam bodo na pečenem ali zmečkanem krompirju, dodani samostojno ali v kombinaciji z ostalimi začimbami. Dodajte jo kruhu ali piškotom, cookijem, lahko jih posujete po površini pred samo peko. Posujte jih po zeleni solati ali jih dodajte k solatnim
  prelivom.

  Z listi stevije pripravimo okusne in zelo zdravilne napitke. 1 zravnana jušna žlica posušene stevije zasladi 2-6 skodelic napitka odvisno od želene sladkosti in arome ter vrste napitka. Listi stevije se uporabljajo za stevijin čaj ali za hladne ali tople napitke. Seveda pa moramo biti pozorni na to, da se v hladni tekočini sladki glikozidi izločajo veliko počasneje kot v vroči. Za hladne napitke je priporočljivo pripraviti čajni koncentrat z vročo vodo. Po 3-5 minutah se doda led, da se pospeši hlajenje. Ko je čajni koncentrat ohlajen, ga dodajamo drugim hladnim napitkom. V tem primeru je stevija dodatek velike prehranske vrednosti in istočasno sladilo.

  Za pripravo šibkega koncentrata dajte v skodelico 1 jušno žlico posušenih listov stevije in prelijte z vročo vodo. Lahko pripravite močnejši koncentrat z več stevije in s kuhanjem na visoki temperaturi, vendar brez vretja. Odstavite in pustite 3-5 minut ali dokler ni dovolj hladno za uporabo. Koncentrat hranite v hladilniku za kasnejšo uporabo.
  Stevijo lahko
  dodamo tudi direktno v druge napitke. Mame imajo izkušnje z zamrznjenim čajem, ki ga otroci obožujejo kot ledene lizike z veliko hranilno vrednostjo, kot zdrav posladek. Te zmrzline bodo otrokom zmanjšale potrebe po ostalih sladkarijah in jim
  hkrati zboljšale stanje zob in dlesni.

  Čaj iz stevije

  Uporabite cele liste stevije, predvsem za čaj, ki ima številne koristne lastnosti, med drugim na uravnoteženo človekovo razpoloženje.

  Najdemo jo v gotovih jedeh, morskih sadežih, slaščicah, žvečilnih gumijih, sojini omaki, v pijačah in še marsičem.

  Prenese segrevanje nad 200°C. Ne povzroča fermentacije. Je ojačevalec okusa. Listi stevije so idealni za otroke, ker ne povzročajo odvisnosti.

  Stevija za hujšanje

  Stevija je izvrstni pomočnik v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij in ima tendenco zmanjševanja zalog v naših maščobnih skladiščih ter odpravlja željo po sladki in mastni hrani. Dokazano je, da stevia izboljšuje prebavo, umirja želodec in pomaga, da se telo po bolezni hitreje okrepi.

   

  Uporaba stevije kot nadomestila sladkorju ima pozitivne lastnosti tudi pri uravnavanju prekomerne telesne teže. S svojim sladkim okusom ter odsotnostjo kalorične vrednosti je idealna za nespremenjeni okus jedi (in pijač) ter s tem potešitve želje po sladkem ne glede na kalorično vrednost, posledično pa nižjo telesno maso.

  Kontrola apetita: listi pomagajo zmanjševati občutke lakote in zelo občutno zmanjšujejo željo po sladkem. Še vedno boste uživali v sladkarijah, le želja po njih bo manjša. Pri dnevni uporabi stevije se količina porabljenih sladkarij občutno zmanjša. Samokontrola ni več problem.

  Ker stevija nima kalorij, zmanjšuje apetit, zmanjšuje željo po sladkem, in to je seveda v veliko pomoč pri hujšanju. Seveda
  stevija ne more odpraviti slabih prehranjevalnih navad in uživanja ob sladkarijah. Veliko uporabnikov stevije pa je bilo zadovoljno z manjšimi količinami njihovih najljubših sladkih razvad. Uporabljajte stevijo namesto sladkorja ali umetnih sladil na surovi hrani ali pri kuhanju ali pečenju sladic.

  Krvni pritisk:

  pri dnevni uporabi se pritisk rahlo zniža. Ta učinek je zlasti evidentiran pri tekočih koncentratih, narejenih iz listov.

  Krvni sladkor:

  pri redni dnevni uporabi stevijinih listov se je pokazal učinek na reguliranje krvnega sladkorja, seveda zopet bolj izrazito pri
  uporabi koncentratov.

  Prehladi in gripe:

  dnevno pitje čaja iz stevije in napitkov s stevijo občutno zmanjša možnost pojava prehlada ali gripe. To je lahko povezano s tem, da virusi ne morejo razgraditi sladkih glikozidov, ki naravno zaščitijo sluznico grla pri pitju napitkov. To lahko pripišemo tudi naravnemu cinku, ki je v listih stevije. Medicinske raziskave namreč dokazujejo, da cink, zaužit preko ustne votline, teži k uničenju virusov s samim kontaktom. Lahko pa je kombinacija obeh učinkov.

  Ustna higiena in obolenja zob:

  z redno uporabo stevije v katerikoli obliki se občutno zmanjša karies zob ter krvavenje dlesni. Bakterije, ki povzročajo ta obolenja, očitno teh glikozidov ne morejo prebaviti in zaradi tega odmrejo. Dnevna uporaba izboljša splošno zdravje zob in izboljša ustni zadah (ki ga povzročajo obloge bakterij na jeziku in zobeh). Na tem
  področju je narejeno veliko znanstvenih raziskav, ki potrjujejo pozitivne učinke uporabe stevije za zobno higieno.

  Prebavne motnje:

  za pomiritev trebušnih bolečin uporabite čaj iz 1 žlice stevijinih listov in prelijte z litrom vrele vode. Pustite stati 3-5 minut oz. dokler ni primerno za pitje. Potem spijte celo skodelico še toplega napitka. Učinki so zelo hitri. Bakterije očitno obožujejo glikozide, ne morejo jih pa prebaviti, kar sledi v njihovo uničenje. Tak čaj pomaga tudi
  pri zastrupitvah s hrano.

  Gube:

  ko pripravljate čaj iz stevije, gazo, namočeno v čaj, položite na oči tako, da prekrije tudi gubice okrog oči. Tako pustite vrečke za 5 minut ali dlje. Opazili boste zmehčanje kože in ublažitev gubic.

  Psihična in telesna vzdržljivost:

  listi stevije zvečajo telesno vzdržljivost in bistrijo misli. Zazna se povečanje vzdržljivosti tako psihične kot telesne, brez nenadnih nihanj. Bodibuilderji poročajo zlasti pri temnem koncentratu iz listov stevije in stevijinih tablet kot zelo uporabno pri povečanju moči in vzdržljivosti.

  Odvisnost od tobaka:

  veliko ljudi ima izkušnje, da celi listi, nameščeni med dlesni in lica, zmanjšujejo željo po kajenju in zmanjšujejo odvisnost od tobaka. Če ni listov na razpolago, se da majhna količina svežih ali zdrobljenih listov med dlesni in lica. Veliko se jih je tudi odvadilo kajenja tako, da so ob pojavu želje za cigareto spili skodelico stevijinega in yerba maté čaja. Tu so bili učinki enaki, če ne še celo boljši, kot v prej navedeni uporabi.

  Stevija je bogata z antioksidanti, kar pomeni, da bi to pomagalo pri preprečevanju treh najpogostejših smrtonosnih bolezni: bolezni srca, raka in kapi. Dejansko, kitajska študija na živalih kaže, da učinkovina v steviji, izosteviol, pomaga preprečevati poškodbe možganov in kap.
  Indijska študija kaže, da stevija spodbuja delovanje imunskega sistema, zlasti sposobnost belih krvnih celic, da nas branijo pred okužbami. Znanstveno je bila dokazana tudi manjša obolelost za rakom na dojkah.

  Povzeto po: Oddaja Pop TV, Vrtičkanje, 1.nov.2014
  Nazaj, Na vrh,

  Stevija in zdravje

  To je naravno sladilo brez kalorij in glikemičnega indeksa, zato v nasprotju s sladkorjem ne povzroča zobne gnilobe in ne redi. Priporočljivi za diabetike, regulirajo krvni sladkor, vplivajo na delovanje trebušne slinavke. Pomagajo pri prebavi. Proti kariesu ali drugi obliki bolezni zob ali dlesni. Pomagajo pri shujševalnih dietah in različnih odvisnostih.

  • vsebuje minerale in rudninske snovi

  Naroči zdaj

  Zdaj na voljo

  Category
  Order By
  No Products

  Category
  Order By
  Cena: 16,00€
  Bachove esence – Dr. Bach terapija proti vsem negat.čustvom, negat.mislim. Za čustveno stabilnost, psihično trdnost. Za izbiro klik na to povezavo. was last modified: by polonca
  bučka čajota bela gladka sadika
  bučka čajota bela gladka sadika

  čajota bučka gladka zelena sadika (1 kos)

  Cena: 4,00€
  Ni na voljo
  čajota bučka gladka zelena sadika (1 kos) was last modified: by polonca
  bučka čajota bela gladka sadika
  bučka čajota bela gladka sadika

  čajota gladka zelena (1 kg)

  Cena: 5,50€
  čajota gladka zelena (1 kg) was last modified: by polonca
  Cena: 4,00€
  čajota rahlo bodičasta bučka zelena (kos) was last modified: by polonca
  Cena: 4,00€
  čajota rumena rahlo bodičasta was last modified: by polonca
  eko fižol turški domači
  eko fižol turški domači

  fižol turški (laški)

  Cena: 7,00€
  fižol turški (laški) was last modified: by polonca
  kopriva_suha
  kopriva_suha

  kopriva suha (30g)

  Cena: 3,00€
  kopriva suha (30g) was last modified: by polonca
  Cena: 3,00€
  lovor (suhi listi 30g) was last modified: by polonca
  Cena: 3,00€
  lovor (suhi listi 30g) za kadilo za sežiganje was last modified: by polonca
  rabarbara sadika
  rabarbara sadika

  rabarbara velika sadika

  Cena: 8,00€
  rabarbara velika sadika was last modified: by polonca

  Preveri ostalo ponudbo

  Category
  Order By
  Cena: 16,00€
  Bachove esence – Dr. Bach terapija proti vsem negat.čustvom, negat.mislim. Za čustveno stabilnost, psihično trdnost. Za izbiro klik na to povezavo. was last modified: by polonca
  bučka čajota bela gladka sadika
  bučka čajota bela gladka sadika

  čajota bučka gladka zelena sadika (1 kos)

  Cena: 4,00€
  Ni na voljo
  čajota bučka gladka zelena sadika (1 kos) was last modified: by polonca
  bučka čajota bela gladka sadika
  bučka čajota bela gladka sadika

  čajota gladka zelena (1 kg)

  Cena: 5,50€
  čajota gladka zelena (1 kg) was last modified: by polonca
  Cena: 4,00€
  čajota rahlo bodičasta bučka zelena (kos) was last modified: by polonca
  Cena: 4,00€
  čajota rumena rahlo bodičasta was last modified: by polonca
  eko fižol turški domači
  eko fižol turški domači

  fižol turški (laški)

  Cena: 7,00€
  fižol turški (laški) was last modified: by polonca
  kopriva_suha
  kopriva_suha

  kopriva suha (30g)

  Cena: 3,00€
  kopriva suha (30g) was last modified: by polonca
  Cena: 3,00€
  lovor (suhi listi 30g) was last modified: by polonca
  Cena: 3,00€
  lovor (suhi listi 30g) za kadilo za sežiganje was last modified: by polonca
  rabarbara sadika
  rabarbara sadika

  rabarbara velika sadika

  Cena: 8,00€
  rabarbara velika sadika was last modified: by polonca
  rozmarin_suhi
  rozmarin suh

  rožmarin posušen (30g)

  Cena: 3,00€
  rožmarin posušen (30g) was last modified: by polonca
  rožmarin sveži
  rožmarin sveži

  rožmarin svež 100g

  Cena: 2,00€
  rožmarin svež 100g was last modified: by polonca
  Cena: 6,00€
  sladki pelin posušen (50g) was last modified: by polonca
  timijan citronski sadika
  timijan citronski sadika

  timijan citronski sadika

  Cena: 2,50€
  timijan citronski sadika was last modified: by polonca
  Cena: 2,50€
  timijan navadni sadika mlada was last modified: by polonca
  zajbelj_kadilo13-15cm2
  žajbelj kadilo

  žajbelj suhi (za čaj)

  Cena: 3,00€
  žajbelj suhi (za čaj) was last modified: by polonca

  V sezoni na voljo

  Category
  Order By
  stevija sadika
  stevija sadika

  stevija sadika mala

  Cena: 1,50€
  Ni na voljo
  stevija sadika mala was last modified: by polonca
  stevija sadika
  stevija sadika

  stevija sadika velika

  Cena: 5,00€
  Ni na voljo
  stevija sadika velika was last modified: by polonca
  stevija sveža
  stevija sveža

  stevija sveža

  Cena: 0,50€
  Ni na voljo
  stevija sveža was last modified: by polonca

  Vas zanima tudi:

  Category
  Order By
  meta ananasova sadika
  meta ananasova sadika

  meta ananasova sadika

  Cena: 2,50€
  Ni na voljo
  meta ananasova sadika was last modified: by polonca
  meta čokoladna sadika
  meta čokoladna sadika

  meta čokoladna sadika

  Cena: 2,50€
  Ni na voljo
  meta čokoladna sadika was last modified: by polonca
  meta črna sadika
  meta črna sadika

  meta črna sadika (mala)

  Cena: 2,50€
  Ni na voljo
  meta črna sadika (mala) was last modified: by polonca
  meta črna sadika
  meta črna sadika

  meta črna sadika (velika)

  Cena: 5,00€
  Ni na voljo
  meta črna sadika (velika) was last modified: by polonca
  meta jabolčna sadika
  meta jabolčna sadika

  meta jabolčna sadika

  Cena: 2,50€
  Ni na voljo
  meta jabolčna sadika was last modified: by polonca
  meta indijska sadika
  meta indijska sadika

  meta jabolčna sadika

  Cena: 2,50€
  Ni na voljo
  meta jabolčna sadika was last modified: by polonca
  meta jabolčna sadika
  meta jabolčna sadika

  meta jagodna sadika mlada

  Cena: 2,00€
  Ni na voljo
  meta jagodna sadika mlada was last modified: by polonca
  meta maroška sadika
  meta maroška sadika

  meta limonska sadika (mlada)

  Cena: 2,00€
  Ni na voljo
  meta limonska sadika (mlada) was last modified: by polonca
  meta maroška sadika
  meta maroška sadika

  meta limonska sveža

  Cena: 1,50€
  Ni na voljo
  meta limonska sveža was last modified: by polonca
  meta maroška sadika
  meta maroška sadika

  meta maroška sadika (mlada)

  Cena: 2,00€
  Ni na voljo
  meta maroška sadika (mlada) was last modified: by polonca
  meta maroška sadika
  meta maroška sadika

  meta maroška sadika (velika)

  Cena: 5,00€
  Ni na voljo
  meta maroška sadika (velika) was last modified: by polonca
  Cena: 200,00€
  Ni na voljo
  meta maroška sveža 100 g was last modified: by polonca
  meta poprova sadika
  meta poprova sadika

  meta poprova sadika (velika)

  Cena: 5,00€
  Ni na voljo
  meta poprova sadika (velika) was last modified: by polonca
  Cena: 3,00€
  Ni na voljo
  meta suha (30g) was last modified: by polonca
  meta zelena sadika
  meta zelena sadika

  meta zelena sadika

  Cena: 2,50€
  Ni na voljo
  meta zelena sadika was last modified: by polonca
  meta poprova sadika
  meta poprova sadika

  meta zelena sveža (kg)

  Cena: 15,00€
  Ni na voljo
  meta zelena sveža (kg) was last modified: by polonca

   

  Preveri ostalo ponudbo, Na vrh