Krebuljica ali Anthriscus cerefolium L, Kobulnice, Umbelliferae, Apiaceae vrtna krebuljica, prava krebuljica
Je enoletnica, zraste do 60 cm, ima razvejano steblo s zelenimi listi. Zelo je podobna peteršilju. Razlikuje se po manjših in svetlejših listih. Krasijo jo drobni beli cvetovi. Tudi prezimi. Režemo jo lahko že nekaj tednov po sejanju.
Krebuljica uporabni deli
Uporabljamo presne mlade liste in stebla, ki so prav tako aromatična kot listi. Stranske liste posušimo ali zamrznemo. Krebuljico je najbolje trgati tik pred uporabo, kak dan ali dva se ohrani v hladilniku. Dobro prenaša zamrzovanje. Posušena izgubi skoraj ves vonj in okus.Naroči zdaj
Krebuljica gojenje na vrtu
Posadite jo na senčno stran in v vlažno zemljo. Sejemo jo do sredine pomladi. Lahko jo gojite v posodah na balkonu oziroma na okenski polici. Pozorni bodite, da ima dovolj svetlobe. Krebuljica najbolje počuti v polsenčni strani Sejemo jo od zgodnje pomladi do poznega poletja. Je enoletnica. Dostikrat se sama zaseje. Sicer pa liste sproti režemo, saj tako spodbudimo rast novih.
Krebuljica kulinarika
Okus krebuljice je sladkast in spominja na janež. V kuhi dodajamo sveže liste ob koncu kuhanja. Tako ohranijo vonj in okus. Krebuljico uporabite kot dodatek alkoholnim in brezalkoholnim pijačam ter mesnim izdelkom. Najbolje jo je trgati tik pred uporabo, drugače pa se kak dan ali dva ohrani v plastični vrečki ter v hladilniku. Liste uporabljamo presne ali pa jih v jed dodamo čisto na koncu kuhanja. Krebuljičini listi so lepi za okras, presne dodajamo solatam, z drobno sesekljanimi potresemo sendviče, jajčne jedi, zelenjavne juhe, ribe in kuhan krompir, dodajamo jih tudi majonezi in mnogim klasičnim omakam. Listi krebuljice so lepi za okras. Za začinjanje jedi uporabljamo predvsem mlade liste s peclji vred pa tudi cvetove in mlade plodove. Tudi sušenje listom odvzame dobršen del aromatičnosti, zato za začinjanje uporabljamo predvsem sveže liste. Primerna predvsem za pripravo solatnih polivk, namazov, kot dodatek solatam in kot končni začimbni dodatek, torej na koncu priprave, kuhanim in pečenim jedem. Posebno se prilega k ribam in skoraj katera koli zelenjavna jed je še boljša z njo. Vsekakor pripravimo tudi maslo s krebuljico, ki ga uporabljamo kot namaz na kruhu ali za začinjanje jedi.
Zdaj na voljo
V sezoni na voljo
Preveri ostalo ponudbo, Na vrh
Krebuljica zdravilni učinki
Zdravilni poparek iz posušenih listov pa se uporablja za nego obraza. Predvsem je uporaben za obrazne maske, ki čistijo kožo. Tako ohranjanja prožnost kože. Deluje antiseptično, čistilno, krepilno.
V srednjem veku v Evropi cenjena rastlina za krepitev zdravja, delovanja jeter in ledvic, za odvajanje vode in proti težavam z želodcem in prebavo. Poleg tega spodbuja presnovo ter izločanje strupov iz telesa, koristna je tudi kot vir rudnin in vitaminov. Posebno zaradi zadnjih je bila nekdaj pomembna kot eno prvih pomladanskih krepčilnih zelišč, saj so jeseni posejane rastline odgnale že konec zime. Poleg eteričnih olj vsebuje vitamina A in C, kalcij, železo, magnezij in karotin.
Krebuljico lahko uporabite pri težavah ⇓