Melisa zdravilni učinki. Meliso lahko uporabite pri težavah ⇑
Druga imena: melissae folium, melissa officinalis, čebeloperka, medeni list, medenka, matičnik, medenika
melisa sadika
Melisa spada v družino ustnatic (Labiatae). Izvira iz Bližnjega vzhoda in iz Sredozemlja. Poimenovali so jo tudi eliksir življenja zaradi njenih čudežnih lastnosti.
Melisa je trajnica in zraste do 80 cm visoko. Steblo sestavljajo drobne dlačice, listi so ovalnih oblik, z nazobčanim robom. Dolgi so do 6 centimetrov, prav tako po zgornji površini rahlo dlakavi. Prepoznamo jo po nazobčanih listih, z vonjem po limoni in meti. Cvetovi so bele ali rožnate barve, združeni treh do šestih cvetov. Cvete od junija do septembra. Dobro prenaša polsenco, najbolje pa uspeva na sončnih rastiščih. Seme sejemo zgodaj spomladi. Sveže liste nabiramo preko vsega leta. Sušijo se ne dobro, jih pa uspešno zamrzujemo. Naroči zdaj
Melisa uporabni deli
Melisa je uporabna cela, največkrat pa se uporabljajo predvsem listi. Za nabiranje listov je primeren čas od julija do oktobra. Če nabiramo celo zelišče, ga odrežemo 10 cm nad tlemi. Rezanje pospešuje rast listov. Listov ne mečkajmo ker lahko počrnijo. Lahko jih tudi posušimo ali pa jo uporabljamo svežo.
Melisa gojenje
Sok melise lahko uporabljamo tudi pri hišnih opravilih in sicer jo dodajamo sredstvu za poliranje pohištva.
Melisa zelo privlači čebele in je dobra medonosna rastlina, zato jo nekateri sadijo poleg sadovnjakov. Z meliso zdrgnemo panje preden vanje naselimo čebele.
Posadite jo na sončno, lahko tudi polsenčno stran. Razmnožuje se s semeni, s podtaknjenci in delitvijo korenin. Sadite jo pozno pomladi. Podtaknjence pripravimo zgodaj poleti. Z deljenjem korenin jo razmnožujemo spomladi. Naroči zdaj
Melisa kulinarika
Uporabljamo lahko posušene liste, vendar je melisa boljša sveža.
melisa sveža
Sveže liste, ki jih sprva obojestransko namažemo z oljčnim oljem, lahko zamrznemo ali posušimo. Cele liste shranimo v oljčnem olju ali kisu, ki mu dodamo nekaj soli, ali posušene prekrijemo s soljo. Največkrat jo uporabljamo kot začimbo za izboljšanje okusa pri pripravi mesa, na primer perutnine, divjačine, ribjim jedem in tudi jajčnim jedem, solatam in juham. Z listi se lahko odišavijo želeji, džemi, vino, kis in žganje.
Čaj melisa
Za miren spanec pa si pripravite melisin čaj, saj deluje blagodejno in pomirjujoče deluje na telo. 2 čajni žlički melise prelijemo z 2,5 dcl vrele vode in pustimo stati 10 minut, nakar precedimo. Popijemo 2 – 3 skodelice dnevno.
Liste dajemo v vodo za kopel, poparek uporabljamo za spiranje mastnih las. Kot dodatek k toniku pa čisti in osvežuje kožo. Pomaga pri bruhanju nosečnic. Meliso lahko uporabimo tudi za kopel.
Bachove esence – Dr. Bach terapija proti vsem negat.čustvom, negat.mislim. Za čustveno stabilnost, psihično trdnost. Za izbiro klik na to povezavo. was last modified:
by
polonca
Povzeto po: Galle-Toplak, Zdravilne rastline na Slovenskem
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.