Stevija zdravilni učinki ⇑
Stevija, stevia ali Stevia rebaudiana, Eupatorium rebaudianum
Stevija je sladka, vendar ne redi. Četudi je do 200-krat bolj sladka od sladkorja, nima kalorij! Prav ste prebrali, to je sladilo brez kalorij, ki ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Izvira iz Južne Amerike.
Sveža stevija vsebuje vitamin C, provitamin A, cink, magnezij in krom. Njeni izvlečki so tudi do 200-krat slajši od sladkorja, kljub temu pa njeno uživanje ne prinaša neželenih učinkov, kakršni so značilni za sladkor in umetna sladila.
Nasprotno, odlikujejo jo številni koristni učinki, saj vsebuje množico mineralov. Zahvaljujoč zelo močni sladkosti je poraba zelo majhna. Rastlina ni toksična.
Naroči zdaj
Stevija uporabni deli
Stevijo lahko vzgojite v lončku (na oknu) in za slajenje uporabljate njene liste, sveže ali posušene. Liste obiramo vse do zmrzali. Sveže liste namočimo v vodo, vodo pa uporabljamo kot sladilo. Liste lahko tudi zmeljemo in jih uporabimo za sladkanje čaja, sokov, sladic, peciva…
Pobrane liste posušimo na ne preveč visoki temperaturi z dobrim kroženjem zraka. Na polnem soncu se listi posušijo v 12 urah. Liste lahko posušite v domačem sušilniku za zelišča. Posušene liste zdrobite z roko, v mlinčku za kavo ali posebnem mlinčku za zelišča.
Sladka stevijina voda
Čas priprave: 2 min
Sestavine:
2 dcl vroče vode
2 dcl stevijinih listov
Način:
Zavremo vodo, vanjo damo liste stevije in pustimo vreti 2 minuti. Ne prekoračite časa, ker pri daljšem času kuhanja ne pridobimo nič več sladila iz stevijinih listov. Tekočino precedimo in natočimo v stekleničke, ki dobro tesnijo.
Tekočino lahko hranimo v hladilniku do 6 mesecev.
Uporabljajte lahko tudi zamrznjene čajne koncentrate.
Stevija na vrtu
Grmiček zraste do 50 cm visoko. Posadite jo na sončno lego. Ne mara nizkih temperatur (do -5°C), zato jo
pozimi prenesite na toplejše mesto.
Ta rastlinica lahko raste v lončkih na balkonih ali na kateremkoli sončnem mestu, lahko celo v hidroponiki. Dobro raste v kontejnerskih lončkih z lončki premera 25-30 cm za posamezno rastlino
Ekološki kmetje so jo odkrili kot idealen dodatek za njihova polja.
Učinkovito odganja insekte.
Mlade rastlinice (potaknjenci) so občutljive na nizke temperature, zato je zelo važno paziti, kdaj se jo posadi na vrt, da so tla dovolj ogreta. Ko jo sadite, jo posadite 50-60 cm narazen, z medsebojno razdaljo 45 cm. Rastline zrastejo v višino okoli 75 cm in širino 45-60 cm.
Odstrižite olesenela stebla, jim pustite nekaj listov in podtaknite. Ukoreninila naj bi se po 2-3 tednih. Podtaknjence delamo spomladi, začetek poletja in jeseni. Ko se ukorenini, jo presadite.
Najbolje raste v bogati in zračni prsti. Ko se korenine pokažejo blizu površja, je dobro dodati kompost za dodatno hranjenje, če so tla peščena. Ker je občutljiva za mraz v fazi razvoja, so ravno tako korenine občutljive na pretirano vlago. Zato je potrebno zagotoviti, da se ne zaliva preveč in da se tla počasi osušijo. Redno rahlo zalivanje je priporočljivo v poletnih
mesecih. Dodajanje komposta ali mulja okoli vsake rastline zaščiti plitve koreninice pod površjem pred izsušitvijo.Življenjska doba stevije je 5 let.
Stevija kulinarika
Uporaba listov stevije je tako raznolika kot vaša domišljija. Uporabite jo pri čajih, sladicah, lahko pa se posladkate z listi.
Lahko jo posuštite ali uporabite svežo (celi listi ali zmleti v prah). Liste stevije hranite v dobro zaprtem steklenem kozarcu. Listi so najslajši, če jih obiramo tik
pred cvetenjem.
Uporabite stevijo namesto sladkorja. Stevija je veliko slajša od sladkorja in ne vsebuje nobene nezdrave pomanjkljivosti kot beli sladkor. Stevija je primerna za pripravo sladic, sadnih solat, sirnih jedi in
za slajenje napitkov (kava, čaj, kompot, limonada, ostali osvežilni napitki…), prav tako pa jo lahko uporabite tudi pri kuhi in peki. Dozirajte po majhnih količinah.
Liste stevije uporabite za sladkanje vode, omak, čajev, juh in ostale hrane: če položimo list stevije na jezik, brez žvečenja, bomo še kar nekaj časa imeli v ustih občutek svežine. Zmečkan list damo lahko tudi med lica in dlesen (podobno kot nekateri uporabljajo tobak).
Posušeni in zdrobljeni listi se uporabljajo kot dišavnica. Listi ne bodo samo povečali prehranske vrednosti vašega obroka ali napitka, temveč bodo tudi ojačali naravno aromo jedi z rahlo sladkim okusom. Dodajte nekaj listov zelenjavi ali mesu med samim kuhanjem ali dušenjem. Višje temperature pospešujejo izločanje sladkosti. Preizkusite cele liste v omakah za jedi na žaru, sladko kislih omakah, dušenjih, juhah, stročnicah, čilijih, picah, jabolčnih omakah, žitnih kašah. Všeč vam bodo na pečenem ali zmečkanem krompirju, dodani samostojno ali v kombinaciji z ostalimi začimbami. Dodajte jo kruhu ali piškotom, cookijem, lahko jih posujete po površini pred samo peko. Posujte jih po zeleni solati ali jih dodajte k solatnim
prelivom.
Z listi stevije pripravimo okusne in zelo zdravilne napitke. 1 zravnana jušna žlica posušene stevije zasladi 2-6 skodelic napitka odvisno od želene sladkosti in arome ter vrste napitka. Listi stevije se uporabljajo za stevijin čaj ali za hladne ali tople napitke. Seveda pa moramo biti pozorni na to, da se v hladni tekočini sladki glikozidi izločajo veliko počasneje kot v vroči. Za hladne napitke je priporočljivo pripraviti čajni koncentrat z vročo vodo. Po 3-5 minutah se doda led, da se pospeši hlajenje. Ko je čajni koncentrat ohlajen, ga dodajamo drugim hladnim napitkom. V tem primeru je stevija dodatek velike prehranske vrednosti in istočasno sladilo.
Za pripravo šibkega koncentrata dajte v skodelico 1 jušno žlico posušenih listov stevije in prelijte z vročo vodo. Lahko pripravite močnejši koncentrat z več stevije in s kuhanjem na visoki temperaturi, vendar brez vretja. Odstavite in pustite 3-5 minut ali dokler ni dovolj hladno za uporabo. Koncentrat hranite v hladilniku za kasnejšo uporabo.
Stevijo lahko
dodamo tudi direktno v druge napitke. Mame imajo izkušnje z zamrznjenim čajem, ki ga otroci obožujejo kot ledene lizike z veliko hranilno vrednostjo, kot zdrav posladek. Te zmrzline bodo otrokom zmanjšale potrebe po ostalih sladkarijah in jim
hkrati zboljšale stanje zob in dlesni.
Čaj iz stevije
Uporabite cele liste stevije, predvsem za čaj, ki ima številne koristne lastnosti, med drugim na uravnoteženo človekovo razpoloženje.
Najdemo jo v gotovih jedeh, morskih sadežih, slaščicah, žvečilnih gumijih, sojini omaki, v pijačah in še marsičem.
Prenese segrevanje nad 200°C. Ne povzroča fermentacije. Je ojačevalec okusa. Listi stevije so idealni za otroke, ker ne povzročajo odvisnosti.
Stevija za hujšanje
Stevija je izvrstni pomočnik v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij in ima tendenco zmanjševanja zalog v naših maščobnih skladiščih ter odpravlja željo po sladki in mastni hrani. Dokazano je, da stevia izboljšuje prebavo, umirja želodec in pomaga, da se telo po bolezni hitreje okrepi.
Uporaba stevije kot nadomestila sladkorju ima pozitivne lastnosti tudi pri uravnavanju prekomerne telesne teže. S svojim sladkim okusom ter odsotnostjo kalorične vrednosti je idealna za nespremenjeni okus jedi (in pijač) ter s tem potešitve želje po sladkem ne glede na kalorično vrednost, posledično pa nižjo telesno maso.
Kontrola apetita: listi pomagajo zmanjševati občutke lakote in zelo občutno zmanjšujejo željo po sladkem. Še vedno boste uživali v sladkarijah, le želja po njih bo manjša. Pri dnevni uporabi stevije se količina porabljenih sladkarij občutno zmanjša. Samokontrola ni več problem.
Ker stevija nima kalorij, zmanjšuje apetit, zmanjšuje željo po sladkem, in to je seveda v veliko pomoč pri hujšanju. Seveda
stevija ne more odpraviti slabih prehranjevalnih navad in uživanja ob sladkarijah. Veliko uporabnikov stevije pa je bilo zadovoljno z manjšimi količinami njihovih najljubših sladkih razvad. Uporabljajte stevijo namesto sladkorja ali umetnih sladil na surovi hrani ali pri kuhanju ali pečenju sladic.
Krvni pritisk:
pri dnevni uporabi se pritisk rahlo zniža. Ta učinek je zlasti evidentiran pri tekočih koncentratih, narejenih iz listov.
Krvni sladkor:
pri redni dnevni uporabi stevijinih listov se je pokazal učinek na reguliranje krvnega sladkorja, seveda zopet bolj izrazito pri
uporabi koncentratov.
Prehladi in gripe:
dnevno pitje čaja iz stevije in napitkov s stevijo občutno zmanjša možnost pojava prehlada ali gripe. To je lahko povezano s tem, da virusi ne morejo razgraditi sladkih glikozidov, ki naravno zaščitijo sluznico grla pri pitju napitkov. To lahko pripišemo tudi naravnemu cinku, ki je v listih stevije. Medicinske raziskave namreč dokazujejo, da cink, zaužit preko ustne votline, teži k uničenju virusov s samim kontaktom. Lahko pa je kombinacija obeh učinkov.
Ustna higiena in obolenja zob:
z redno uporabo stevije v katerikoli obliki se občutno zmanjša karies zob ter krvavenje dlesni. Bakterije, ki povzročajo ta obolenja, očitno teh glikozidov ne morejo prebaviti in zaradi tega odmrejo. Dnevna uporaba izboljša splošno zdravje zob in izboljša ustni zadah (ki ga povzročajo obloge bakterij na jeziku in zobeh). Na tem
področju je narejeno veliko znanstvenih raziskav, ki potrjujejo pozitivne učinke uporabe stevije za zobno higieno.
Prebavne motnje:
za pomiritev trebušnih bolečin uporabite čaj iz 1 žlice stevijinih listov in prelijte z litrom vrele vode. Pustite stati 3-5 minut oz. dokler ni primerno za pitje. Potem spijte celo skodelico še toplega napitka. Učinki so zelo hitri. Bakterije očitno obožujejo glikozide, ne morejo jih pa prebaviti, kar sledi v njihovo uničenje. Tak čaj pomaga tudi
pri zastrupitvah s hrano.
Gube:
ko pripravljate čaj iz stevije, gazo, namočeno v čaj, položite na oči tako, da prekrije tudi gubice okrog oči. Tako pustite vrečke za 5 minut ali dlje. Opazili boste zmehčanje kože in ublažitev gubic.
Psihična in telesna vzdržljivost:
listi stevije zvečajo telesno vzdržljivost in bistrijo misli. Zazna se povečanje vzdržljivosti tako psihične kot telesne, brez nenadnih nihanj. Bodibuilderji poročajo zlasti pri temnem koncentratu iz listov stevije in stevijinih tablet kot zelo uporabno pri povečanju moči in vzdržljivosti.
Odvisnost od tobaka:
veliko ljudi ima izkušnje, da celi listi, nameščeni med dlesni in lica, zmanjšujejo željo po kajenju in zmanjšujejo odvisnost od tobaka. Če ni listov na razpolago, se da majhna količina svežih ali zdrobljenih listov med dlesni in lica. Veliko se jih je tudi odvadilo kajenja tako, da so ob pojavu želje za cigareto spili skodelico stevijinega in yerba maté čaja. Tu so bili učinki enaki, če ne še celo boljši, kot v prej navedeni uporabi.
Stevija je bogata z antioksidanti, kar pomeni, da bi to pomagalo pri preprečevanju treh najpogostejših smrtonosnih bolezni: bolezni srca, raka in kapi. Dejansko, kitajska študija na živalih kaže, da učinkovina v steviji, izosteviol, pomaga preprečevati poškodbe možganov in kap.
Indijska študija kaže, da stevija spodbuja delovanje imunskega sistema, zlasti sposobnost belih krvnih celic, da nas branijo pred okužbami. Znanstveno je bila dokazana tudi manjša obolelost za rakom na dojkah.
Povzeto po: Oddaja Pop TV, Vrtičkanje, 1.nov.2014
Nazaj, Na vrh,
Stevija in zdravje
To je naravno sladilo brez kalorij in glikemičnega indeksa, zato v nasprotju s sladkorjem ne povzroča zobne gnilobe in ne redi. Priporočljivi za diabetike, regulirajo krvni sladkor, vplivajo na delovanje trebušne slinavke. Pomagajo pri prebavi. Proti kariesu ali drugi obliki bolezni zob ali dlesni. Pomagajo pri shujševalnih dietah in različnih odvisnostih.
- vsebuje minerale in rudninske snovi
Zdaj na voljo
2,50€2,00€
2,00€1,50€
2,50€2,00€
2,00€1,50€
V sezoni na voljo
Vas zanima tudi:
Preveri ostalo ponudbo, Na vrh